Обзор на Google – Юни 2023

Нова актуализация в Google Search Console
Обзор на Google Юни 2023

Нова актуализация в Google Search Console

Започваме новия обзор с една от новите актуализации на Google в Search Console, случили се през месец юни. Става въпрос за отчитането на видеа и това дали те се индексират.

Един от честите въпроси е защо дадено видео не е индексирано. В тази връзка Google прави промяна, с която иска да помогне да разберете по-добре на какво се дължи това.

Така вече в Google Search Console се посочват ето тези три конкретни причини:

  • Video outside the viewport – видеото не е позиционирано правилно, така че да се визуализира и да е видимо още със зареждането на страницата;
  • Video too small – височината или ширината трябва да е над 140 px, като височината трябва да е поне една трета от ширината на видеото;
  • Video too big – в този случай височината на вашето видео най-вероятно е по-голяма от 1080px.
Пример от Google с причини защо видеото не се индексира

Google с нов формуляр за обратна връзка

Google актуализира и пусна нов формуляр, с който търси обратна връзка от потребителите. С този формуляр може да докладвате спам, злонамерено поведение, платени линкове, ниско качество на даден сайт и други възможни проблеми.

Новият формуляр е направен по изключително интелигентен начин, тъй като ви дава възможност максимално да стесните обхвата на това, което искате да докладвате и да бъдете по-конкретни. Освен това, формата позволява да се докладват до пет страници наведнъж, а когато го подадете, Google ще ви изпрати потвърждение, че е изпратен успешно.

Google спира поддръжката за sitemaps ping

През месец юни Google обяви, че спира поддръжката за sitemaps ping. Това означава, че и endpoint няма да функционира повече. Промяната се очаква да настъпи до шест месеца, а като причини за това решение Google каза, че sitemaps ping и endpoint по-скоро водят до спам, отколкото да бъдат полезни.

Към това в своята документация Google казва, че атрибутът lastmod е добре да се използва. За целта обаче е важно да въвеждате коректни данни. Така например, ако страницата ви е била обновена преди две или три години, а с lastmod казвате, че промените са направени вчера или днес, то Google ще спре да ви вярва. Затова е важно да се уверите, че давате правилните данни.

Google с актуализация на отчета за rich results в Google Search Console

Още една актуализация в Google Search Console, която Google направи, бе в отчета за rich results за breadcrumbs. Промяната е от 8 юни, а това, което актуализираният отчет показва, са предупреждения, които се отнасят за случаите, когато вашият сайт използва HTML атрибута id с цел да посочи ID за Breadcrumbs structured data.

Нов отчет в Google Search Console

Промените в Google Search Console не спират до тук. Още една новина, за която Google съобщи, е добавянето на нов отчет, който е част от отчета за Core Web Vitals. Този нов доклад ще показва проблеми с INP (Interaction to Next Input Delay), а целта на Google е да ви помогне да се подготвите за предстоящите промени през март 2024 година. Напомняме ви, че тогава Google планира да замени First Input Delay (FID) с Interaction to Next Input Delay (INP).

Туит на Google относно новия отчет за пробеми с INP

Google: Видеото не е необходимо да бъде един от най-първите елементи на дадена страница

Връщаме се няколко месеца по-рано, когато Google обяви промяна относно това как Google показва video thumbnails в резултатите от търсене. В тази връзка, по време на юнския епизод на English Google SEO office-hours имаше въпрос, отправен към Google, дали видеото трябва да бъде един от първите елементи в страницата.

В отговор Gary Illyes от Google каза, че не е задължително да бъде възможно най-първия елемент, но е важно да бъде в началото на страницата и да е видимо, за да може Google да го показва в SERP.

Google относно пускането на нов домейн преди миграция

Миграцията е важен момент, към който трябва да се подходи изключително внимателно. В тази връзка потребител в Twitter имаше въпрос, свързан с мигриранe на сайт към нов домейн и по-конкретно това дали е добре да пускаме новия домейн преди самата миграция.

В отговор John Mueller от Google каза, че именно пускането на нов домейн няколко седмици преди да мигрирате вашия сайт, би могло да намали и предотврати като цяло евентуални рискове.

John Mueller относно миграцията на сайт към нов домейн

Google говори за AI на събитието Google Search Central в Токио

Събитието Google Search Central Live, което Google организира в цял свят, е изключително интересно, защото обхваща горещи SEO теми. През месец юни последна спирка на събитието бе Токио, а една от ключовите теми, бе тази за изкуствения интелект. Това не е изненада за нас, тъй като днес това е една от най-обсъжданите теми не само в SEO индустрията, но и в много други сфери.

Kenichi Suzuki, който е SEO специалист, Google Product Expert и Search Advocate, е присъствал на събитието и споделяше в Twitter важни моменти. Това, което става ясно, е, че Google e говорил относно съдържанието с изкуствен интелект.

Накратко, Google е споделил, че няма нищо против съдържанието да бъде създадено с изкуствен интелект, стига да бъде писано за хора, да е разбираемо, полезно и да отговаря на въпросите кой, как и защо.

А част от ключовите откъси са следните:

  • За Google е от значение дали съдържанието е качествено, а не кой или как е написано;
  • Google има и използва алгоритми, с които разбира дали дадено съдържание е създадено за хора или не;
  • Защо на Google му е трудно да говори за изкуствен интелект и много други интересни теми.

Какво казва Google за 103 отговор на страницата?

Gary Illyes сподели интересна публикация в LinkedIn, където говори за това как Google ще разглежда отговор за състояние на HTTP сървъра 103 early hints. На този важен въпрос Gary казва, че Google ще игнорира статус 103 и ще изчака последващ отговор.

Публикация на Gary Illyes относно 103 редиректи

Влияят ли на сайта ви многото нива на менюто във вашия сайт?

По време на юнския епизод на English Google SEO office-hours в отговор на въпрос Gary Illyes потвърди, че ако имате много нива на менюто за навигация на вашия сайт, това не трябва да ви притеснява и със сигурност не би оказало влияние върху него от гледна точка на SEO. Разбира се, ние ще кажем, че е важно да обърнете внимание на структурата на вашия сайт, като избягвате прекалено многото нива в менюто и да го направите така, че да бъде лесно за използване от потребителите.

Можем ли да използваме AI за откриване на потенциални SEO проблеми?

Това бе тема, която Gary Illyes засегна в своя публикация в LinkedIn. Той посъветва да не използвате AI (Artificial Intelligence) или LLMs (Large Language Models), за да диагностицирате евентуални SEO проблеми и други нередности на вашия сайт. В своя коментар написа, че ако искате, можете да ги използвате на ваша отговорност, но винаги трябва да бъдете критични и да не се доверявате напълно на това, което ви казват те.

Gary Illyes за AI и SEO проблемите

Google: Избягвайте да купувате спам TLD домейни

Именно такъв бе съветът на John Mueller от Google, който даде в дискусия в Reddit. Въпросът бе отправен към него и по-конкретно дали има значение дали избираме .site, .com или друг домейн от гледна точка на SEO. В отговор той препоръча да избягвате да купувате евтини домейни, за които се знае, че са спам и че не би избрал TLD.

Google: Начална страница на напълно нов сайт трябва да се индексира лесно

В един от юнските епизоди на Search Off the Record Gary Illyes каза, че началната страница на напълно нови сайтове би трябвало много лесно да се индексират без какъвто и да е било проблем.

Едва след като Google индексира повечето страница на дадения сайт и се види как уеб реагира на съдържанието, тогава Google ще може да оцени качеството, което влияе пряко на индексирането.

Gary обясни, че системите на Google са направени така, че в почти всеки случай една от най-първите страници, които ще се индексират, е именно начална страница. В случай, че не се, това означава, че има някакъв много по-голям проблем с вашия сайт, който трябва да отстраните.

В кои случаи Google съветва да обедините страници от един и същ домейн?

По време на един от епизодите на Google SEO office-hours, провел се през месец юни, Gary Illyes говори за обединяването на страници от един и същ домейн. Той каза, че може да обмислите този вариант в случаите, когато тези страници се класират така, че едната е вписана под другата.

Google нарича такива страници “host groups”, което означава, че повече от една страници от даден уебсайт се класират по една и съща заявка. В тези случаи Gary препоръчва обединяването, ако сайтът позволява и това е възможно.

Google относно index bloat и индексирането

John Mueller потвърди, че понятието index bloat не съществува за Google. Той каза, че системите на Google по никакъв начин не ограничават това колко страници ще се индексират. Броят индексирани страници зависи изцяло от тяхното качество и това до колко полезни са те в уеб и за потребителите.

Google проверява XML sitemaps за промени преди да го обработи

Именно това потвърди Gary Illyes, казвайки че Google ще провери дали сте направили някакви промени в XML sitemaps преди отново да ги обработи.

Напомняне: Броят на думите в едно съдържание нямат значение за SEO

Това ни напомни отново през месец Danny Sullivan от Google. Той каза, че те нямат никакво значение от гледна точка на класиране в резултатите от търсене и като цяло за SEO. В своя коментар написа, че можете да създавате кратко или дълго съдържание, колкото е необходимо за потребителите.

Към това ние ще напомним, че най-важното при създаването на съдържание е дали има какво да кажете на вашите потребители и носи ли някаква стойност за тях. Създаването на съдържание, което не носи никаква стойност на потребителите, не дава полезна информация и е във вашия сайт единствено и само с цел SEO, няма да помогне за подобряване на вашето класиране.

Google: Могат да се използват 302 редиректи

Завършваме юнския обзор с още едно потвърждение от Google на тема, която от дълги години занимава SEO специалистите, а именно можем ли да използваме 302 редиректи или е по-добре да заложим на 301. В тази връзка John Mueller потвърди, че 302 редиректите са напълно подходящи и могат да се използват.

Similar Posts