Запознайте се с новата версия на “Статистика за обхождането” в Google Search Central 

Преди
google-crawl-stats-new

Проверявали ли сте Статистически данни за обхождането за вашият сайт? Независимо какъв е отговорът ви, ние ви препоръчваме да се запознаете с този полезен инструмент, част от цялостната Search Console на Google. Конзолата е с ново име – Google Search Central и в последно време тя търпи сериозно развитие, експериментиране и добавяне на нови инструменти, полезни на уеб мастърите, или модифициране на стари такива.  

Настоящата статия засяга точно частта за Crawl Stats или познато  у нас като “Статистика за обхождането”. 

За важността на тези данни и анализа им говори още в един предишен наш уебинар през 2019 година Мурат Ятаган от Brainly – Make your website easier to be crawled by Googlebot with Murat Yatagan. Мурат посочи пряката връзка на скоростта на изтегляне на сайта от Google bot и броя обходени страници на ден. Колкото сайтът ви като скорост  е по-лек и бърз /това зависи от самата платформа на сайта  + от скоростта на хостинга ви/ – толкова повече страници и по-често в него ще обхожда бота на Google. И обратно.  Бавният уебсайт бива сканиран рядко и не напълно, което може да доведе до сериозни проблеми на бизнеса.  

 

Преди

Така изглеждаше старият вид на “Статистика за обхождането”. 

Така изглеждаше старият вид на “Статистика за обхождането”. 

Основно се обръщаше внимание на средното време за изтегляне на страница, което като идеална стойност би трябвало да  е  200 милисекунди, според John Mueller от Google. Естествено, в реалният живот това се вижда доста рядко, особено при онлайн магазини, където имаме множество продукти, с изображения и друга информация. Но всяко подобряване на скоростта води до по-добро обхождане от Google и следващите го ползи.   

 

Какво е новото 

Новата версия, анонсирана на 24-ти ноември 2020,  е достъпна на следният адрес: 

https://search.google.com/search-console/settings/crawl-stats

Най-лесно можете да я достъпите в Search Console в раздела Настройки  – > Статистика за обхождането.  

Най лесно можете да я достъпите в Search Console в раздела Настройки  - data-lazy-srcset= Статистика за обхождането.  ” width=”936″ height=”775″>

Средно време за отговор 

В горната част ще видите отново важните данни за средното време на отговор в милисекунди, което колкото е по-ниско е по-добре.   

Средно време за отговор 

По-малкото време за реакция на сайта ви към Googlebot осигурява по-добро взаимодействие с търсещата машина. Затова ви препоръчваме да се фокусирате на него и да го подобрите, колкото е възможно. 

По малкото време за реакция на сайта ви към Googlebot осигурява по добро взаимодействие с търсещата машина. Затова ви препоръчваме да се фокусирате на него и да го подобрите, колкото  е възможно. 

Състояние на хоста 

Този раздел ви дава подробна информация за проблеми със състоянието на хоста. 

Подробностите за състоянието на хоста в отчета ви позволяват да проверите общата достъпност на вашия сайт за Google през последните 90 дни. 

Състояние на хоста

Много важен параметър, защото бавният или проблемен хостинг се отразява на вашето класиране в Google резултатите. Следете тази част за съобщения за грешки и нужда от мерки от ваша страна. 

Следете тази част за съобщения за грешки и нужда от мерки от ваша страна.

Горната илюстрация може само да ви радва. Тя показва, че Google успешно е “прочел” вашият robots.txt файл, DNS-ите се преобразуват успешно и връзката със сървъра на хостинга ви е добра. 

 

При хостинг, който е бавен и зареждането му от Google е проблем ще видите такова изображение.  

При хостинг, който е бавен и зареждането му от Google е проблем ще видите такова изображение.

За сайтове с множество субдомейни можете да проверите състоянието на хоста за всеки един от тях, представени в изгледа с обобщение. Това може да ви помогне да оцените ефективността на всички субдомейни под вашата собственост.  

За сайтове с множество субдомейни можете да проверите състоянието на хоста за всеки един от тях, представени в изгледа с обобщение.

Разбивка на заявките за обхождане

Новата версия на отчета също така предоставя данни за заявки за обхождане, разбити по отговор, тип файл на извлечения URL адрес, цел на обхождането и вида на Googlebot.  

Разбивка на заявките за обхождане

По отговор  – Препоръчваме да разгледате видовете заявки и върнатият към Google отговор  – ако тези които не са 200 OK са по-висок процент, трябва да обърнете внимание на адресите, които ги предизвикват  и кое причинява проблема. 

По цел – Това  е нова информация, която е важна – показва кога Googlebot обхожда даден адрес, за да провери дали има редакция и променено съдържание на него, или адресът е съвсем нов. 

По файлов тип  – Файловият тип е добре да е  с преобладаващи HTML файлове, тъй като те носят същинската информация за услугите и продуктите ви. Ако за файлове от вида CSS и Javascript имате висок процент обхождане, това изразходва от вашият crawl budget  и  е добре да проверите дали те работят добре и дали не изразходват прекалено много ресурси.  

По тип Googlebot  –  Тук е важно да проследите съотношението – Смартфон към Десктоп. Както знаете, след преминаването на Google към Mobile First Index приоритет е анализът на сайтовете чрез мобилно устройство. 

 

Надяваме се, че всички тези нови възможности в Google Search Central ще допринесат за успеха на сайта ви! 

 

Similar Posts