Как хостингът влияe на SEO?

kak hostingyt vliyae na seo

Съдържание:

Uptime – Downtime и ефектът им върху вашия сайт

Shared vs Private – анализ споделия и собствен хостинг

Managed vs Unmanaged хостинг планове

Caching и ползите от него

Изборът на подходящ domain

Любопитни факти


Всяко едно присъствие в интернет започва много по-назад от създаването на профили в социалните мрежи, избора на платформа, на която ще бъде базиран сайта, изготвянето на план за структурата и архитектурата, концепцията и съдържанието му, намирането на подходящи канали за дистрибутиране на съдържание, връзка с инфлуенсъри и т.н. Всичко това е предхождано от избор на правилния хостинг доставчик. 

Може да се каже, че това е първата сложна задача, пред която се изправят хората, решили да излязат на digital сцената. Решението кой от хилядите хостинг провайдъри да изберете, следва да се направи въз основата на подробно и старателно проучване. Хостингът е “вратата” към дигиталния свят, т.е първото и най-важно условие изобщо да можем да бъдем открити в мрежата.

В този материал ще разгледаме основните характеристики, които трябва да притежава хостингът ни от SEO гледна точка, за да можем ние да се фокусираме основно върху изграждането, работата, оптимизацията и подобряването на позициите на сайта си.

За да получите допълнителна информация по темата, бихте могли да изгледате и уебинара ни от поредицата SeprAsk на тема Hosting from SEO perspective тук:


Uptime – Downtime

Разбира се първото и най-важно условие сайтът ни да фигурира изобщо в SERP, е той да бъде онлайн. Може да звучи близко до ума и дори банално, но реално това е първото от най-съществените условия, страницата ни да бъде “откриваемa” за Google.

Не е тайна, че най-големият враг на хостинг доставчиците е downtime-ът. Това е причината за отлив на клиенти, разваляне на договори, главоболия и overtime за сисадмини, техници, съпорт и т.н.

Проблемът всъщност е двустранен, тъй като той води до загуба и за бизнесите, доверили сайта си на компанията. Често тази загуба се изразяване не просто в отлив на потребители, а и в парично измерение – особено ако става въпрос за онлайн магазини или доставчици на виртуални услуги, за които потребителите си плащат абонамент.

Google забелязва “онлайн отсъствието” на сайта ви и предприема действия, които се отразяват негативно на цялостното поведение на страницата ви.

Downtime-ът се отразява по следния начин на SEO:

 • Уеб кроулерите на Google и други search engines, които биват изпращани да търсят ново съдържание за индексация или да пре-обхождат старото такова, няма да могат да достъпят сайта, съответно това съдържание ще остане извън индекса за неопределено време (до следващото кролене, ако сайтът вече е достъпен); Наравно с това Google може да отчете сайта ви като ненадежден, поради липсата му при кликове на потребителите по страниците с резултатите. 
 • Промени в bounce rate – той ще нарастне драстично, поради факта, че посетителите попаднат на offline сайт и веднага затварят страницата. Това води и до следващата негативна последица;
 • Недоволни потребители – веднъж преживели разочарование, вероятността да се върнат на сайта повторно е малка;
 • Загуба на позиции – това е директна последица от предишните три. Добавянето на ново съдържание с цел подобряване на класиране по определена ключова дума / фраза ще бъде безплодно ако сайтът в момента не може да бъде кроулнат от Google. Нарастване в bounce rate-ът ще намали откриваемостта на сайта в търсачките, което съответно ще довете и до отлив на потребители; 
 • Спад на visibility на домейна.

Имайки всичко това, както и други съображения, предвид, гаранции и доказателства за uptime следва да бъдат поискани от доставчика на хостинг, при вземане на решение дали да доверим сайта си именно на него. Колкото по-близо до 100% uptime предлагат той, толкова по-добре. 

shared vs private hosting

Shared vs Private

Темата за споделен срещу собствен хостинг е една от най-обсъжданите и сложни в цялата индустрия. Всяко едно от двете решения има своите плюсове и минуси, което прави избора още по-труден и объркващ, особено за собственик на сайт, който не разбира особено много от услугата.

Как shared хостинг плановете влияят върху SEO?


Основната идея на shared хостинга е тази за споделянето на ресурси от множество потребители на един и същи сървър. На идейно ниво, тази концепция не изглежда особено привлекателна, но съвременните провайдъри са интегрирали множество решения, които благоприятстват значително цялата инфраструктура. Фактът, че по-голяма част от сайтовете като цяло се помещават именно на такива хостинг планове е доказателство, че те работят ефективно и качествено.

В тази връзка ако сайтът ви не получава голям обем трафик (приблизително до 300 000 уникални потребители на месец), shared хостинг планът би бил добро решение за вас.

Плюсове на shared хостинг плановете:

 • По-ниска цена
 • По-лесно и интуитивно управление на инфраструктурата
 • Съпорт

Минуси на shared хостинг плановете:

 • Ограничен обем ресурси;
 • По-трудно поддържат изискванията на големи сайтове;
 • Неопределен брой клиенти на един сървър – в някои случаи са пренаситени от прекалено много потребители (overcrowded);
 • Споделен IP address от всички сайтове на сървъра, което в SEO понякога може да ви изиграе лоша шега, особено ако същият адрес се споделя от сайтове, които са въвлечени в разнообразни СПАМ техники.
 • Липса на възможност за добавяне на допълнителни ресурси (scalability).

Как private хостинг плановете влияят върху SEO?

От друга страна, сайтове с множество посетители, сайтове на големи корпорации, държавни и правителствени уебсайтове, както и големи онлайн магазини обикновено се хостват на собствени сървъри, с цел изолиране, по-висока степен на сигурност и гарантиране на по-голям обем от ресурси.

Virtual private сървърите (VPS) и по-съвременният им вариант – Cloud базираните хостинги, са сред най-предпочитаните и модерни решения на пазара. В днешно време се намират и сравнително достъпни като цени managed решения – особено от типа Cloud hosting.

Плюсове на private хостинг плановете:

 • Гарантиран обем от ресурси, които са на разположение само и единствено за вас и нуждите на сайта ви;
 • Възможност за добавяне на допълнителни ресурси без промяна на сървърното IP или изцяло смяна на платформата (scalability);
 • По-голяма сигурност;
 • По-добра скорост на зареждане и TTFB;
 • Dedicated IP address;
 • Clustering – някои от доставчиците предоставят тази допълнителна услуга, като при падане на сайта ви, автоматично той се зарежда от друг сървър, което предотвратява downtime.

Минуси на private хостинг плановете:

 • По-висока цена
 • По-сложна инфраструктура – ще ни трябват по-добри познания в менажирането на сървъри, дори и да сте на managed платформа
 • Не за всичко ще можем да се доверим на съпорта на хостинга- обикновено те подхождат с по-голяма предпазливост и страхопочитание към клиенти, хоствани на този вид планове и не се намесват в проблеми, свързани с функционирането на сайта. На shared hosting планове, това не е съвсем така.

Препоръки за SEO:

 • Вземете си dedicated IP – положителната страна на това е, че няма да споделяте същото IP, както всички други потребители, чиито сайтове са разположени на сървъра. Това ще намали вероятността при blacklisting на IP-то ли phishing през него, то да доведе до downtime и други негативи за сървъра като цяло, а оттам и за вас;
 • Уверете се, че хостинг провайдърът предлага услуга за правилно разпределение и ограничение на ресурсите между потребителите на сървъра. Всеки един акаунт би следвало да има гарантирано количество CPU, RAM, bandwidth и т.н. При това положение, ако даден потребител превиши разрешеното количество ресурси, то това не би трябвало да “изяжда” от дяла на другите. Обратното би довело до overload на сървъра и масово “падане” на сайтовете, хоствани на него;
 • Избор на data center – уверете се, че провайдърът предлага няколко различни сървърни локации и изберете най-близката до евентуалните ви потребители. Това ще гарантира по-бързо зареждане на сайта (по-кратко разстояние между сървъра и посетителя), което съответно ще подобри потребителско преживяване, а оттам – ранкинга и броя посещения;
 • Гаранции за скорост на зареждане – поискайте от агента по продажби на хостинга, с който комуникирате, да ви предостави сайт, хостван на плана, който сте си избрали и го тествайте с някой от иструментите за скорост- Google Pagespeed, Pingdom, GTMetrx. Скоростта на зареждане зависи от множество сървърни аспекти и един бърз тест може да ви покаже много;
 • Backups – друга съществена услуга, която трябва да бъде налична на хостинг плана, който обмисля да си вземете. Тя ще ви гарантира спокойствие, че ще можете да възстановите сайта си след неблагоприятни последици от автоматичен ъпдейт, промени или др. Това директно води по-висок процент uptime и съответно по-малък bounce rate, които както разгледахме, са съществени SEO критерии. 
 • Free SSL – повечето доставчици вече предоставят SSL-a като безплатна добавка към плановете си. Но все пак, уверете се, че това е така. Както знаете, наличието на https конекция на сайта ви е основна предпоставка за индексацията му от Google; 
 • Наличие на SEO инструменти – независимо дали ще ползвате cPanel или друг tool за управление на хостинг акаунта ви, уверете се, че в него има налични SEO инструменти, които ще са ви полезни. Те обикновено работят, като сканират съдържанието на вашия уебсайт. След това информацията се сравнява със SEO влияещите критерии, за да му се даде оценка. На тази основа ще ви бъдат предложени стратегии, които да ви помогнат за подобряване на класирането в популярните търсачки. Разбира се не следва да се доверяваме сляпо на тях, а би било добре да ги обсъдите със SEO агенцията, която сте избрали. 
 • Private DNS – това е услуга, която позволява използването на custom DNS записи за домейна ви. Ефектът й не оказва директно влияние върху SEO, но е добре откъм брандинг.

Когато говорим за хостинг, следва да засегнем и една неразривно свързана с него тема – миграцията. Нека се изправим пред истината – надали ще ползваме един и същи хостинг по време на целия живот на сайта ни.

Дори и доставчикът да остане непроменен, то със сигурност на даден етап ще се наложи да сменим плана, на който сме или изцяло инфраструктурата. Това включва както upgrade така и downgrade. Самите хостинг провайдъри също често правят вътрешни миграции, свързани с подобряване на качеството на услугата или въвеждането на нови функционалности.

Често след миграция на уебсайт към друг хостинг провайдър се наблюдава спад в трафика, видимостта, скоростта и други съществени аспекти, които са ranking фактори на Google. В тази връзка, преди правенето на тази сериозна крачка, с цел предотвратяване на подобни неблагоприятни последици, се препоръчва консултация със SEO експерти с опит в подобни дейности.

 

managed vs unmanaged hosting

 

Managed vs Unmanaged

Преди да започнем анализа на двата вида планове и как те влияят върху SEO, следва да направим едно много важно уточнение. Повечето собственици на сайт не са специалисти по хостинг. Това е нещо абсолютно нормално и закономерно. Хостингът е услуга, която в повече от 90% от случаите е предоставена от трето лице/компания.

В тази връзка не е наша работа да се занимаваме със сложната, изключително многопластова и всеобхватна същност на хостинга. Не следва да бъдем обвинявани и ако не я разбираме в целия й смисъл и комплексност.

Има си специалисти, които са отдадени на това. За нас остава “единствено” отговорността да менажираме, поддържаме и подобряваме сайта си.

Въз основа на това изборът на managed хостинг провайдър е най-логичният, тъй като в същината му се включват всички основни предпоставки, които следва да има всеки един сървър за да може да “приюти” страницата ни.

Плюсовете от използването на managed provider са ясни:

 • По-малко притеснение и сложни софтуерни и хардуерни задачи за нас;
 • Повече време за работа по сайта;
 • Липса на вероятността ако нямаме достатъчно познания в менажирането на сървъри да сбъркаме нещо, което фатално да навреди на сайта(downtime) и съответно на Google класирането му ;
 • User friendly и по-интуитивна среда за работа (cPanel, Plesk, Softaculous и други инструменти);
 • И не на последно място – поддръжка.

Разбира се не може и без минуси:

 • По-малка гъвкавост за хостване на нетрадиционни и по-сложни и изискващи custom solutions сайтове;
 • Драстично по-висока цена;
 • Невъзможност за промяна на сървърни настройки.

От друга страна – ако искате custom решение, възможност за инсталиране на по-различна платформа, която не се поддържа от предефинирано хостинг решение, както и способност за менажирането на сървъра и ресурсите му, то би следвало да изберете unmanaged платформа. Похвално, че имате знанията и смелостта.

Плюсовете тук са:

 • Гъвкавост и по-голяма свобода
 • По-ниска цена

Основни минуси:

 • Цялата отговорност за абсолютно всичко е наша
 • Липса на съпорт за каквото и да е

hosting caching

Caching

Кеширането също оказва голямо влияние на SEO-то на вашия сайт. Дори и да правите всичко правилно – редовни одити на уебсайта, оптимизиране, компресиране на Javascript, CSS и т.н., това не винаги води до по-бързо зареждане на страницата ви. В такива случаи на помощ идва кеширането.

Добрият хостинг план осигурява точно това. Ако получавате вградено кеширане на сървъра с вашия хостинг план, това би било особено полезно. Видовете caching, за които можете да попитате дали са на разположение от хостинг провайдъра са:

 • NGINX Direct Delivery – той кешира статичното съдържание на вашия сайт като изображения, CSS файлове, javascript, флаш и т.н.
 • Dynamic Cache – той кешира динамичното съдържание на вашия сайт и го съхранява в RAM на сървъра.
 • Memcached – използва технологията Memcached, която ускорява повикванията към базата данни, API повикванията и изобразяването на страници чрез съхраняване на данни и обекти в паметта, за да намали броя на заявките към база данни. Това е добър вариант за сайтове, които разчитат главно на заявки към база данни.

Разбира се кеширането е неразривно свързано с един от най-важните критерии за цялостното представяне и класиране на уебсайта ви – скоростта. Тя обаче заслужава специално внимание и ще бъде разгледана в отделна обширна тема.

izbor na podhodqsht domain

Изборът на подходящ domain 

Макар и не толкова директно свързан с хостинг, изборът на домейн върви ръка за ръка с избора на хостинг и също представлява интересна тема, която трябва да бъде засегната. Още повече, поради факта, че много от доставчиците на хостинг предлагат и безплатен домейн при закупуване на план от тях.

Както знаем домейните от най-високо ниво (Top level domains) са частите на домейна, които идват след точката (например .com, .net, .org.) Въпреки че се правеха опити за популяризиране на други TLD като например .co, повечето хора все още се придържат към тезата, че уебсайтът ви следва да има .com или .net TLD. Използването на други TLD следва да се обмисли по-сериозно, тъй като прави страницата ви по-трудна за запомняне, което би могло да доведе до загуба на директен трафик.

TLD в крайна сметка влияят при класирането в търсачките на Google, но не в особено силна степен. Разширението на сайта е един от стотиците фактори за класиране, които Google използва.

Все пак е установено, че използването на .com разширение има психологически ефект и указва по-благоприятно влияние върху SEO, защото е по-интуитивно, което улеснява хората да намират и взаимодействат със страницата ви.

Ако таргетирате потребители от конкретна държава, използването на географски суфикс като .co.uk е разумна алтернатива на .com, тъй като Google ще увеличи видимостта на уебсайт в местни резултати. Имайте предвид, че това е и един от начините Google да установи географското таргетиране на вашия бизнес, ето защо добрата преценка и стратегиране на домейни спрямо държавите, които ще таргетирате, е важна.

За финал следва да споделим, че изборът на домейн е от толкова съществено значение, поради сложността и изключително комплексната работа, която трябва да бъде извършена от SEO гледна точка, при евентуална смяна на домейна на вече работещ уебсайт.

Това определено не е задача, към която трябва да се подхожда прибързано и с лека ръка. Задължително е подобна миграция да се направи със съдействието на опитни SEO специалисти, които да дадат адекватни съвети и изготвят качествена стратегия.

lyubopitno hosting

Любопитно

Говорейки за хостинг и ефекта му върху SEO би било изключително интересно и полезно да разберем какво е мнението на специалистите на Google по темата.

В статия, публикувана в Search Engine Journal се засяга директно темата за това дали shared hosting плановете влияят негативно на ранкинга на сайтовете.

За да се установи дали е така, е проведен експеримент от SEO агенция. Основната им идея, е че нискотарифният хостинг привлича нискокачествени уебсайтове, които могат да повлияят отрицателноте на други уебсайтове, хоствани на същия сървър.

Ето и хипотеза:

„По евтините хостинг обикновено привличат много по-нискокачествени уебсайтове (спамърски и PBN сайтове). Въз основа на това се чудехме дали при ползването на такъв хостинг е възможно алгоритмите на Google да определят ВСИЧКИ сайтовете, хоствани там като по-нискокачествени.“

Така изглежда, че авторите тестват хипотеза, която не се основава на действителни доказателства или изявления от Google. Това е просто мнение, изразено без основание и, както ще видите, то се основава и на погрешно тълкуване на това какво всъщност е „лош сайт“. Статията стана популярна в Twitter и Facebook, като много известни SEO експерти я пресподелят.

Какво казва John Muller от Google по темата.

Google Webmaster Trends експертът Джон Мюлер написа в Twitter, че изследването е неправилно и не отразява как всъщност Google класира уебсайтове. Мюлер твърди, че изследванията, базирани на “изкуствени уебсайтове” (препратка към измислената ключова дума, използвана в изследването), са погрешни.

„Изкуствените уебсайтове като тези почти никога не показват конкретен ефект при нормалното търсене на Google. … това не са полезни данни. Хоствайте сайта си, където счетете за подходящо за вас. ”

Cyrus Shepard, от своя страна, предизвика Мюлер да подкрепи изявлението си:

„Бихте ли ни представили повече полезна информация, за да защитите тезата си?“

 

Джон Мюлер му отговор:

„Искате да кажете, че това, което работи за измислени ключови думи на изкуствени уебсайтове, ще работи за действителни сайтове в активна ниша?

Това звучи доста преувеличено. (Дори извън техническите аспекти на „това, що е то споделен хостинг“ – AWS също е споделен хостинг) “

 

Мюлер от Google добава и:

„Не съм запознат с алгоритъм за класиране, който би взел такива IP адреси под внимание.

Вижте Blogger, там има същевременно страхотни хоствани сайтове, които се справят отлично (изключвайки on-page ограниченията и т.н.), както и ужасни сайтове. Всичко е една и съща инфраструктура, едни и същи IP адреси.”

В крайна сметка спорът приключва с тиумф на John, което е още едно признание, че shared hosting-ът не е враг номер едно на Google алгоритмите.

Шепърд казва:

“Винага е моя…

@JohnMu е 100% прав, че не бива да се твърди, че “всички shared хостинг са лоши”.

Не това твърдят данните и tweet-ът ми стигна твърде далеч в заключенията си (повечето от shared hosting провайдърите предлагат добра услуга – все пак, избягвайте евтините / спам такива)”Similar Posts