Изтривайки Sitemap-а си, няма да попречите на Google да обхожда сайта ви

Как да изтриете Sitemap-а от Google Search Console?
Изтривайки sitemap а си, няма да попречите на google да обхожда сайта ви

John Mueller от Google потвърждава тази новост и предупреждава собствениците на сайтове, че изтриването на sitemap-a няма да попречи на обхождането на URL адресите в бъдеще.

Тази тема е засегната и в последния епизод на видео поредицата Ask Googlebot , която можете да гледате в съответния канал в YouTube.

В самото видео, Mueller адресира въпроса дали е възможно да изключите или изцяло изтриете карта на сайта от Google Search Console.

Изтриването sitemap-a е възможно и не е трудна задача, но ако целта е да се спре Googlebot да обхожда URL адресите, тогава ще трябва да се прибегне до друго решение.

Как да изтриете Sitemap-а от Google Search Console?

За да го направите, първо влезете в Google Search конзолата си и изберете Sitemaps от страничното меню за навигация:

 

screen shot sitemap navigation

 

След това кликнете върху менюто с три точки в горния десен ъгъл и изберете Премахване на карта на сайта:

screen shot remove sitemap

 

И това е всичко. Картата на сайта може да бъде премахната и от самия уебсайт, което обаче ще доведе до това тя да връща 404 или 410 грешка.

Google ще спре да използва sitemap файла, но няма да спре да обхожда сайта, освен ако не бъдат предприети допълнителни действия.

Sitemap-а подпомага Google при обхождането на даден сайт да се случва по-бързо и по-ефективно, но не действа като директива за това да бъдат или не обхождани адресите на сайта. На теория сайт може да бъде обходен и без да съществува sitemap.

Предотвратяването на Googlebot да обхожда сайт или конкретни URL адреси изисква използването на noindex директива в robots.txt файлa.

В случай че целта на премахването на sitemap-a от GSC е евентуалната му замяна с друг, самото изтриване не е необходимо, тъй като Google Search Console поддържа множество sitemap файлове. Дори е възможно ръчно създаване на една или няколко карти на сайта и подаването им в Search конзолата.

Преди да премахнете карта на сайта от Search Console или от самия сайт, помислете какво точно целите. Възможно е да има и друго решение, което е по-подходящо, или изтриването на sitemap-a изобщо да не е необходимо.

Частичен цитат от видеото, с участие на John Mueller:

„За да премахнете картата на сайта си в новата Search конзола, отидете в sitemaps менюто, след това цъкнете върху съответния файл, изберете от трите точки в горния ляв ъгъл опцията „премахване на карта на сайта“. По този начин Google ще спре да използва.

Като алтернатива можете просто да премахнете Sitemap-а от уебсайта си, което ще връща код 404 или 410. По същество това означава, че файлът не е наличен. С течение на времето ботовете на Google ще спрат да се опитват да използват съответния файл.

Забележка: Премахването на Sitemap-а не предотвратява обхождането на URL адресите, посочени в него. Картата на сайта помага да обхождаме по-ефективно обаче, поради което препоръчваме той да бъде наличен. По-конкретно – той ни помага да намираме нови и актуализирани страници малко по-бързо, което винаги е хубаво нещо, нали?”

 

Similar Posts