Колко време е нужно за индексиране на ново съдържание?

Индексирането на ново съдържание може да отнеме от само няколко часа до няколко седмици, твърдят от Google.
Колко време е нужно за индексиране на ново съдържание

Индексирането на ново съдържание може да отнеме от само няколко часа до няколко седмици, твърдят от Google.

Качеството на съдържанието е един от най-важните аспекти за бързото индексиране и класиране на вашите страници.

John Mueller, един от гурутата в Google, публикува нов видеоклип от поредицата AskGooglebot, отговаряйки на въпроса: “колко време отнема да се индексират нови страници?” Отговорът започна с класическия за Mueller израз „зависи“, но впоследствие той се задълбочава в повече конкретика по темата.

Може да отнеме „от няколко часа до няколко седмици“ докато Google индексира ново съдържание или актуализирано такова, казва John Mueller. В определено случай може да отнеме дори повече време поради, например, технически проблеми с уебсайта или защото GoogleBot в момента е зает с други дейности, като индексирането на по-важни сайтове.

Така че времето за обхождаше от ботовете варира. Например, наясно сме, че новинарските сайтове могат да бъдат индексирани в рамките на минути от Google.

Индексирането не е равнозначно на класиране. Можете да бъдете индексирани и в същото време страниците ви няма непременно да се класират. Google излезе със становище, според което обходеното вече съдържание не гарантира, че тази страница ще се показва на видно място в Google Търсене.

Също така няма гаранция, че Google някога ще индексира вашето съдържание. Той далеч не е длъжен да индексира цялото съдържание в мрежата. Не само той, но и нито една друга търсачка не го прави. Google не индексира дублирано, подобия на същото или неполезно съдържание, адреси, които имат много URL параметри, недобавящи достатъчна стойност и т.н.

Ето и няколко съвета за ускоряване на индексирането, които ви съветваме да следвате:

– Предотвратете претоварването на сървъра, подобрявайки скоростта на сайта си;
– Линквайте към нови страници на вашия уебсайт на видно място, като например от началната ви страница;
– Избягвайте индексирането на ненужни URL адреси, като например безкрайните URL адреси на календара или филтрите на категорийните страници;
– Използвайте методи за подаване на нови URL адреси, като например чрез sitemap файла, инструменти за проверка на URL адреси и т.н.

Най-важното е да се уверите, че съдържанието на вашия сайт е с високо качество. По този начин Google ще даде приоритет на индексирането и класирането му пред уебсайтове с по-ниско качество.

Във видеото по-долу можете да чуете съветите, предоставени лично от John Mueller:

Similar Posts