Shopify вече разрешава редактирането на Robots.txt

Как да редактирамe Robots.txt в Shopify?
Сайтовете на shopify вече могат да редактират своя файл robots.txt

Shopify вече разрешава на собствениците на онлайн магазини да редактират robots.txt файла, което позволява по-голям контрол върху SEO-то на сайта.

Нововъведението ще гарантиран по-голям контрол върху това как търсачките обхождат сайтовете, базирани на платформата.

Тоби Лутке, CEO на Shopify, съобщи новината на 18.06 в Twitter, като добави, че тази функция бъде пусната за всички потребители до няколко дни.

Всички магазини Shopify стартират с един и същ robots.txt файл, който според компанията работи за повечето сайтове, но сега файлът може да бъде редактиран, използвайли robots.txt.liquid шаблона.

Собствениците на сайтове могат да правят следните редакции на robots.txt файла:

  • Разрешаване или забрана на обхождането на определени URL адреси;
  • Добавяне на правила за забавяне на обхождането за определени ботове;
  • Добавяне на допълнителни sitemap URL адреси;
  • Блокиране на определени ботове.

Shopify препоръчва използването на Liquid шаблина за добавяне или премахване на директиви от robots.txt файла, тъй като по този начин се запазва възможността файлът да бъде автоматично актуализиран в бъдеще.

Как да редактирамe Robots.txt в Shopify?

Ето стъпките за персонализиране на robots.txt файла за вашия магазин в Shopify:

  • От администратор панела на Shopify отидете на Online Store > Themes.
  • Цъкнете върху Actions и след това върху Edit code.
  • Цъкнете върху Add a new template и след това изберете robots.
  • Цъкнете върху Create template.
  • Направете промените, които искате да направите в шаблона по подразбиране.
  • Запазете промените в robots.txt.liquid файла в публикуваната тема.

Също така собствениците на онлайн магазини могат да изтрият съдържанието на шаблона и да го заменят с custom правила, въпреки че Shopify не го препоръчва, тъй като това ще възпрепятства автоматични актуализации в бъдеще.

Промените в ThemeKit или командния ред ще запазят robots.txt.liquid файла . Качването на тема от раздела Теми на администратора на Shopify няма да импортира robots.txt.liquid.

Shopify предупреждава, че редактирането на robots.txt.liquid файла е неподдържана персонализация, което означава, че техният екип не може да помогне с редакциите

„Неправилното използване на функцията може да доведе до загуба на целия трафик“, предупреждават от Shopify. Всъщност това обаче важи за robots.txt файла на всеки един сайт, а не само за тези на Shopify.

Допълнителни ресурси

Shopify предлага и урок за персонализиране на robots.txt, който можете да откриете тук!

SEO специалистите, от стоя страна, са изключително доволни от съобщението за тази актуализация, като отдавна твърдяха, че е дошло крайно време Shopify да предложи възможност за редактиране на robots.txt файла.

Функцията би следвало вече да е налична за всички потребители на Shopify, така че бихме могли да направите справка в административния си панел.

Ако искате да научите повече за това как да направите сайта си по-лесно достъпен за ботовете на Google, ви препоръчваме да изгледате Serpask уебинара с SEO експерта Murat Yatagan , който дава множество съвети по темата:

Similar Posts