Обзор на уебинар: From Javascript SEO to the new GSC with John Mueller

Тук ви представяме обзор на дългоочаквания уебинар From Javascript
From Javascript SEO to the new GSC with John Mueller

Тук ви представяме обзор на дългоочаквания уебинар From Javascript SEO to the new GSC with John Mueller.  Той беше организиран от Serpact и Google и премина при висок интерес. В пиковите моменти 50 човека гледаха и задаваха своите въпроси. Дори световни марки софтуер, правещи редовни уебинари онлайн, не са събирали толкова хора на събитието си в един момент.

Джон Мюлер /Webmaster Trends Analyst/ е специалистът от Гугъл, който е най-търсен за съвет от уебмастърите и оптимизаторите по света. За Серпакт е чест, че този специалист се съгласи да направи разговор с нас. Това се случва за първи път в България  – специалист от толкова високо ниво в Гугъл да говори за българската аудитория и да отговаря на въпроси.

 

Тестове преди старта на уебинара From Javascript SEO to the new GSC with John Mueller

 

Преминаваме направо към въпросите от Серпакт и публиката, както и отговорите на Джон – затова правим всичко това, за да натрупаме знания и да станем още по-ефективни.

Никола Минков: Джон, какво е тeкущото състояние на Google Search Console? Кои са новите възможности на конзолата, по които работите? Можеш ли да споделиш публично някаква информация?

Джон Мюлер: По принцип не правим предварителни анонси, но мога да кажа, че засега правим прехвърляне на всички към новата версия на конзолата, изпращаме писма за проблеми по сайтовете, правим тестове.

 

Щастливият Никола Минков открива първият уебинар за България с Джон Мюлер от Гугъл

 

Дидо Григоров: Защо понякога GSC казва, че дадена страница не е индексирана, но ние я откриваме в резултатите от търсене?

Джон Мюлер: Това е трудно да се обясни генерално, защото може да е специфично за всеки адрес. Понякога има забавяне във времето. Ние имаме различни данни във всеки наш дейта център, така че това отнема време – данните да се актуализират и синхронизират. Не би трябвало такава ситуация да ви притеснява. Не се вманиачавайте върху един URL адрес, гледайте голямата картина, вашият цял уеб-сайт да е добър.

Дидо Григоров: Колко време отнема индексирането на даден адрес?

Джон Мюлер: Това може да отнеме различно време: часове или дни, зависи от много фактори, от самия сайта, дали скоростта му занижена в момента и други неща.

 

Дидо Григоров задава въпрос на Джон Мюлер от Гугъл

 

Никола Минков: Скороста е важен фактор за един сайт, нали така, Джон?

Джон Мюлер: Да, скоростта  е важен фактор. Не толкова голям за Гугъл, но важен. Тя е по-голям фактор за потребителите на сайта, да могат те бързо и лесно да го разглеждат и поръчват продукти. Добрата скорост води и до добро преживяване на клиентите на сайта, както и обратно, разбира се.

Дидо Григоров: Преди месец беше разпространен формуляр в Туитър, касаещ интервюиране на уебмастърите. Може ли да ни споделиш за проучванията за Search Console Messaging, които правите?

Джон Мюлер: Ние опитваме да правим потребителски проучвания перодично. Да използваме бета-тестери, да анализираме и т.н. Опитваме се да намерим правилните данни от правилните хора.

Въпрос от аудиторията: Дали AdBlocker-ите блокират ga.js или GTM tag? Ако да – има ли начин да оправим това?

Джон Мюлер: Не съм сигурен как работят AdBlocker-ите, но дори да блокират ga.js или GTM таг-а, това касае Google Analytics /и отчитането на статистиките в него/, но не влияе на търсенето и резултатите в него.

Дидо Григоров: Кога смяташ, че ще видим новата версия на Google Search Console напълно завършена и кога старата версия ще спре да работи?

Джон Мюлер: Ние добавяме доста нови неща в новата сърч конзола и премахване някои стари. Това е сложна манипулация, която отнема време, затова това няма да стане в един момент, а ще е продължителен процес.

От аудиторията: Трябва ли да се притесняваме от конкуренти, които се опитват да манипулират SERP с изкуствено генерирани търсения за техният бранд + ключовата дума която те целят?

Джон Мюлер: Такива практики са много стари, ние имаме голям опит с подобни, а и с опитите за злоупотреба с рекламите на Гугъл /Google Ads/, фалшиви кликания, изкуствени търсения, но това не е ефективно и като цяло е загуба на време.

Стана активна и полезна SEO дикусия, в чата имаше много въпроси.

Никола Минков: Планирате ли да се създадат и имплементират нови Schema.org типове?

Джон Мюлер: Schema.org  е една отделна организация и там други хора се грижат за нейното развитие. Но аз бих препоръчал да помислите за какво и по какъв начин искате да се открива вашият сайт в Гугъл и да имплементирате съответния тип структурирани данни.

Дидо Григоров: HowTo, QA and FAQ – ние виждаме, че вие от Гугъл работите с тези данни, за да покажете съответни резултати в SERP за тях. Какво е положението на тези данни в момента и можем ли да очакваме те да се показват за постоянно в резултатите?

Джон Мюлер: Както казах, тези резултати зависят от други хора. Но ние правим експерименти постоянно, за да видим кое е добре  и кое не. Първо един нов тип данни се тества за определен език и територия – например английски и само в САЩ /защото на нашите инженери така е най-лесно/ и след това ако нещата са успешни, навлиза глобално навсякъде. Например напоследък структурираните данни за Jobs имат голям растеж и усъвършенстване.

От аудиторията: Дали наказанията за спам-структурирани данни повлияват на трафика и какво да правим ако имаме спад, независимо че сайтът е почистен до основи?

Джон Мюлер: Ако имате ръчно наказание и след него изпразните сайта си, за да е “чист”, и след това подадете заявка за преразглеждане, проверяващите сайта ви ще видят че той няма съдържание и няма за какво да се “ранква” и да получава трафик. Затова се уверете, че съдържанието ви е смислено и полезно,  и тогава имплементирайте структурирани данни към него.

От аудиторията: Колко време отнема DMCA request и Right-to-be-forgotten request да бъдат обработени от Гугъл?

Джон Мюлер: Всяка заявка се обработва ръчно, но не знам колко време ще отнеме това, зависи от случая. Тези случаи се обработват от екипа ни по правни въпроси, а не от инженерите.

Никола Минков: Какво мислиш за Schema Markup type за ресторанти, менюта и подобни, които трябва да включват: цена, име на ястието, директна поръчка на ястието и т.н – под формата на Graph panel?

Джон Мюлер: Това иска обмисляне, защото има много ресторанти и други подобни заведения и се изисква много работа от тях, за да публикуват своите менюта, ястия, цени и  т.н. Не всички от тях имат технически грамотни лица и не всички могат да направят това. И ако при 1000 ресторанта ние покажем 5 менюта, това няма да е много полезно и добре.

Дидо Григоров: Javascript SEO: Кои са общите проблеми с обхождането и индексирането, които трябва да се имат предвид, когато използваме React, Single Page Application, и други JavaScript-базирани frameworks? За какво да внимаваме?

Джон Мюлер: Винаги трябва да се търси знание как JS работи и как SEO работи. И да търсите контакт с разработчици, които използват Java Script и да намирате решения за вашите проблеми. Не можем да останем само с HTML. Вече много девелопъри ползват JS, така че ние трябва да се съобразим с това.

Никола Минков: Джон, ти казваш в Туитър, че Google не може да прочете и изпълни  “_escaped_fragment_=” вече, но може да чете и изпълни URLs с “#!”, можеш ли да потвърдиш това?

Джон Мюлер: Старият Ajax crawling е стар, на около 7 години е. Той се използваше за обхождане на адреси с “_escaped_fragment_=” и  на тези с “#!”  и при тези  с “#!”, той не четеше адреса с “#!”,  а отиваше да чете друг адрес. Сега вече това е оправено.

От аудиторията: Колко дълго Гугъл кешира JS и CSS ресурсите?

Джон Мюлер: Няма точно определено време за това. Ние се опитваме по-агресивно да кешираме, но без да навреждаме на сайта  – на функционирането и на дизайна му.

От аудиторията: Можем ли да разчитаме, че Гугъл ще продължи да подобрява работата си с JavaScript базираните сайтове (не SSR). Ние знаем, че се работи по това, но има още за постигане?

Джон Мюлер: Ние определено ще продължим да подобряваме работата на Гугъл с JavaScript. Разбира се, винаги ще има някои елементи, които са по-трудни или не могат да се “разберат”.

Дидо Григоров: Понякога имаме ресурси, които са повредени или не работят правилно, или не се зарежзат – като JS, CSS или снимки. Дали това влияе на Гугъл или отново става въпросно преживяването на потребителя?

Джон Мюлер: Не, те не играят роля за нас. Доколкото не навреждат на зареждането на същинското съдържание, няма проблем.

От аудиторията: Колко време отнема на Google bot да обходи и рендерира една уеб-страница?

Джон Мюлер: Няма фиксирано време. Понякога  е по-бързо, понякога е по-бавно. Зависи от сайта и от това колко често се обновява той. Но винаги има известно забавяне.

От аудиторията: Как Google третира ресурсите в един уебсайт (CSS, JavaScript, images) ако те са на CDN или са на отделен домейн versus CDN на субдомейн?

Джон Мюлер: По един и същ начин. Единствено бих се присетнявал за снимките, защото ние трябва да ги обходим наново, за да ги покажем релевантно в Google Images. Можете да използвате редирект 301 от старите към новите адреси на снимки, за да покажете ясно на бота какво става.

От аудиторията: Дали мислите, че AMP ще бъде новият стандрат в близкото бъдеще, така че ние да преправим страниците си и те да са базирани на AMP изцяло? Ще бъде ли това полезно за e-commerce сайтовете или за новинарските такива?

Джон Мюлер: AMP не е задължителен. Вие преценете дали да го използвате, но той наистина прави сайтовете много бързи и надеждни. Трябва да се прецени видът и сложността на сайта и тогава да решите дали да интерирате AMP в него.

Дидо Григоров: Трябва ли да се притесняваме, ако забележим грешки за нашия уеб-сайт в Search Console или да гледаме по-мащабно?

Джон Мюлер: Ако имате грешки – проверете ги и е добре да ги оправите. Но винаги проверявайте поне два пъти – понякога е възможно дадена грешка да е от някой плъгин, който след това е бил поправен и грешката е изчезнала, но съобщението за проблем в конзолата продължава да стои.

От аудиотрията: Джон, какво мислиш за проекти, които комбинират PWA и AMP?

Джон Мюлер: Това е интересна комбинация, но не е лесно да се имплементират двете технологии заедно. И докато за AMP има добри плъгини, то за PWA ще ви трябва и програмист, за да поработи в кода.

От аудиторията: Не се показват featured snippets в някои държави като България, например, но някои снипети като рейтинг /от Product Markup/ работят добре? Кога може да очакваме да видим featured snippets в България?

Джон Мюлер: Нямам представа.

Борислав Арапчев: Дали Google “разбира” позитивните и негативните текстове? Дали един позитивен текст ще повлияе на бранда и ще има ефект върху доверието и репутацията му? Същото и  за негативният текст?

Джон Мюлер: Нямам представа за това, защото с текста е доста трудно за анализ. Когато някой говори за някой бранд, той може да използва сарказъм, жаргон, и други и е наистина трудно да се разбере емоцията и отношението, които са в този текст.

Дидо Григоров: Добре ли е да правим Disavow на линковете и колко често препоръчваш да го правим?

Джон Мюлер: Ние предимно се опитваме автоматично да преценяваме линковете, които идват към вас,  а тези, на които вие давате Disavow обикновено идват от наказани сайтове.  Препоръчвам да използвате Disavow туула, макар че за повечето сайтове това не е необходимо. Можете да проверявате линк профила си, да кажем, един път на седмица, не по-често.

От аудиторията: Планирате ли да въведете оператори, свързани с JS сайтовете? Например, оператор, който да известява вашия бот, че страницата е готова и не чака за външен ajax request, за да бъде изпълнена? 

Джон Мюлер: Ние се опитваме да унифицираме нашите инструменти и те да анализират и разбират всякакви сайтове, независимо от технологията, използвана при тях.

От аудиторията: Наврежда ли на нашия сайт, ако друг уеб мастър е включил злонамарено домейна на нашия уебсайт в неговия Google Disavow file?

Джон Мюлер: Не.

От аудиторията: Дали сайт, който получава уведомление за проблеми с Mobile Usability автоматично бива наказан или понижен в SERP?

Джон Мюлер: Когато ние разберем, че една страница не е mobile-friendly, тя няма този ръст в mobily-first резултатите на Гугъл. Но това не е единственият и най-важен фактор, така че не се притеснявайте.

От аудиторията:  Ако един сайт предлага на потребителите си едно и също съдържание за цялата немскоговоряща аудитория /DE-AT-CH/ под един домейн (.de), дали има смисъл да се използва hreflang с един и същ URL?

Джон Мюлер: Ако има само една езикова версия на сайта, например само на немски, hreflang няма да промени нищо.

Серпакт: Джон, дойде време на финала и за нашата забавна част от уебинара.
И така – въпросът ни е – кой е най-правилният Alt Tag за следната картинка?

 

Barry Schwartz

 

Джон Мюлер: О, това  е Бари, нека сложим алт таг  – Search Personality of the Year – Barry Schwartz!

Финален съвет от Джон за българската SEO общност:

Обезпечете сайта си технически, пишете съдържанието разбираемо за вашата аудитория и дайте отговори на търсенията на вашите клиенти. Тогава ние ще разберем, че вашият сайт помага и ще го показваме така, както заслужава!

Similar Posts